12.08.2008.

2008. gada 1. pusgada ārējo tirdzniecības datu vērtējums

  • Jūsma Rugāja
    Latvijas Bankas ekonomiste

Ārējās tirdzniecības dati par jūniju un pirmo pusgadu apliecināja iepriekšējo tendenci - eksporta gada pieauguma temps jūnijā noslīdēja līdz 3.1%, bet importa apjoms turpināja samazināties (par 7.9%). Tādējādi uzlabojās ārējās tirdzniecības bilance un maksājumu bilances tekošais konts. Pēc operatīvajiem datiem tekošā konta deficīts 2. ceturksnī bija 14.5% no IKP (pērn - 23.7%), 1. pusgadā - 16.8% no IKP (pērn - 25.0%).

Gada pirmajos sešos mēnešos eksports pieaudzis par 15.3%, bet imports tikai par 0.3%. Pozitīva tendence, ko apstiprina jūnija dati, ir pastāvīgs un visai augsts eksporta pieaugums nozarēs ar augstāku pievienoto vērtību - mašīnbūvē un ķīmiskajā rūpniecībā. Arī kopējais kritums koka eksportā neattiecas uz augstākas tehnoloģijas un pievienotās vērtības produktiem kā finieris, saplāksnis un OSB plātnes, kur eksporta apjomi nozīmīgi aug.

Apstākļi eksporta attīstībai joprojām ir nelabvēlīgi, to arī turpmāk ietekmēs ārējā pieprasījuma kritums un lielais izmaksu pieaugums. Lai gan darbaspēku izmaksu kāpuma temps 1. ceturksnī bija pierimies, tuvākajā laikā gaidāms cenu kāpums gāzei un siltumam, bet naftas produktu cenu attīstība ir neskaidra. Tāpēc konsekventi īstenojami valdības plānotie eksporta veicināšanas pasākumi starptautiskās konkurētspējas nodrošināšanai. Kā jau vairākkārt uzsvērts - tas, kā izdosies pārgrupēt ieguldījumus no netirgojamā sektora - būvniecības, mazumtirdzniecības un nekustamā īpašuma jomas - uz tirgojamo sektoru, t.i., eksporta tālāku attīstību, lielā mērā noteiks, cik veiksmīgi izdosies mazināt ekonomikas pārkaršanas sekas un atsākt sabalansētu izaugsmi.

APA: Rugāja, J. (2024, 28. mar.). 2008. gada 1. pusgada ārējo tirdzniecības datu vērtējums. Ņemts no https://www.makroekonomika.lv/node/1522
MLA: Rugāja, Jūsma. "2008. gada 1. pusgada ārējo tirdzniecības datu vērtējums" www.makroekonomika.lv. Tīmeklis. 28.03.2024. <https://www.makroekonomika.lv/node/1522>.

Līdzīgi raksti

Restricted HTML

Up