• Ģirts Zīle
    22.07.2017 09:41

    Linda, Linda, kāds naivums!
    https://sandraveinberga.com/2014/03/13/latvijas-atmezosana-jeb-meza-gen…

    "Pašlaik Zviedrijā (kuras teritorijas lielums un mežu noslodze neskaitāmas reizes apsteidz Latvijas rādītājus) ik gadus tiek nocirsti apmēram 89 miljoni kubikmetru meža un vienlaikus meža platības palielinoties 100 miljonu kubikmetru apjomā. Tā ziņo atskaites, un visi tam tic.

    Tā kā zviedriem ir daudz senākas kailciršu tradīcijas mežkopībā, tad šobrīd faktiski viss zviedru mežs (pēdējo 100 gadu laikā) ir jau izcirsts.

    Tas, ko redzam, ir «jaunmežs» jeb cilvēka stādītais. «Zviedru mežs šodien ir stabils un tīrs. Nav mums vairs mežā nehigiēnisku, pēc mitruma smirdošu sūnu. Tie, kuriem ir alerģija, var bez bažām pārvietoties pa rindās stādīto mežu, jo nav vairs bērzu ar alerģiju izraisošajiem putekšņiem un to pašu kreimeņu, kas arī mēdza izraisīt daudziem alerģisku reakciju ar savu spēcīgo smaržu. Stādītais mežs kļuvis bērniem labvēlīgāks. Te vairs nevar paklupt pār trūdošiem celmiem, nepastāv risks, ka bērns iebāzīs mutē nepazīstamu sēni, jo to te vairs nav. Nedraud arī apmaldīšanās mežā, jo tuvākais autoceļš visur ir vismaz 300 m attālumā. Arī tie, kuri meklē meža klusumu, to saņems modernajā mežā – dzeņu, kas mēdz nežēlīgi dauzīt koku stumbrus, vairs nav un lakstīgalas vai citi dziedātājputni ir nozuduši jau sen.Stārķu arī Zviedrijā jau sen vairs nav, un neviens pēc tā īpaši neskumst, jo šie putni mēdz trokšņot, piemēslot pagalmus un ir gadījies, ka viņi nejauši izmet no knābjiem čūskas, piegādājot tās saviem stārķēniem,» – ironiski konstatē Dagens Nyheter, 2012.30.04.

    Zviedru mežu izcērt industriāli jau vismaz 100 gadus, un tāpēc bērniem un jauniešiem mežs kļuvis labvēlīgāks. Ik dienu uz mežu viņi dodas organizētās grupās (krāsainās vestītēs, lai nepazūd), sēnes pat pieaugušie zviedri jau sen vairs nepazīst (izņemot gailenes, jo tās ir uzkrītoši dzeltenas) un, pateicoties lielo meža koncernu sponsorētajai apmācībai, mazie zviedrēni tiek skoloti kailciršu ideoloģijā tā, lai, ieraugot mežā masta priedi 70+ ar nociršanas marķējumu, nevienam nebūtu asaras acīs. Imantam Ziedonim nav taisnība. Mežs nav dzīvs. Tas ir tikai stumbru noliktava, kas palīdz veicināt valsts eksporta nozari, mēbeļu ražošanu, koksnes un celulozes fabrikas ražošanu un silda mājsaimniecības."

  • Restricted HTML

    Up