11.11.2011.

2011. gada septembrī tekošā konta saldo saglabājas tuvu līdzsvaram

Sarūkot saņemto kārtējo pārvedumu (galvenokārt subsīdiju lauksaimniecībā) apjomam, 2011. gada septembrī tekošā konta pārpalikums bija 1.1 milj. latu. Arī ienākumu konta pārmaiņas pozitīvi ietekmēja tekošā konta saldo. Preču un pakalpojumu tirdzniecības negatīvo saldo par 8.6 milj. latu salīdzinājumā ar augustu galvenokārt palielināja pakalpojumu importa kāpums, vienlaikus nedaudz sarūkot pakalpojumu eksportam. Tikmēr preču tirdzniecības negatīvais saldo nozīmīgi nemainījās. Finanšu kontā septembrī tika reģistrētas neto ieplūdes, un tā saldo sasniedza 24.6 milj. latu.

Mēnešu dati liecina, ka būtiska ietekme uz šī gada pirmo deviņu mēnešu tekošā konta saldo ir bijusi dažu uzņēmumu veiktiem liela apjoma investīciju preču iepirkumiem (tātad importam) jūnijā un jūlijā, tomēr 2011.gadā kopumā tekošā konta saldo varētu saglabāties tuvu sabalansētam.

ES strukturālo fondu pilnīgāka apguve 2012. gadā var veicināt preču importu un negatīvi ietekmēt tirdzniecības bilanci, tomēr tās galvenokārt būs kapitālpreces un starppatēriņa preces. Pretēji tam lēnāka globālās ekonomikas attīstība radīs gan Latvijas preču eksporta pieauguma bremzēšanos, gan attiecīgi – ļoti mērenu ienākumu pieaugumu, kas savukārt neveicinās būtisku patēriņa preču importu.

Arī pakalpojumu tirdzniecību ietekmēs pretējas iedarbības faktori: no vienas puses, īslaicīgais optimisms, kas bija vērojams jūras kravu pārvadājumu indeksā Baltic Dry, ir noplacis, un tas liecina, ka ražošanas kapacitātes paplašināšana nav aktuāla. Tikmēr pozitīvu, lai arī vienreizēju devumu preču un pakalpojumu neto eksportā 2012. gadā kopumā ļauj prognozēt pozitīvās ziņas par Rīgas kuģu būvētavas galveno lomu peldošās urbšanas iekārtas nodrošināšanā Ukrainā.

Lēnāka ekonomiskā aktivitāte Latvijā kavēs arī maksājumu bilances ienākumu konta negatīvā saldo palielināšanos, tādējādi arī 2012. gadā tekošā konta saldo vēl saglabāsies tuvu līdzsvara stāvoklim.

 


Latvijas maksājumu bilances dati

APA: Paula, D. (2024, 29. mar.). 2011. gada septembrī tekošā konta saldo saglabājas tuvu līdzsvaram . Ņemts no https://www.makroekonomika.lv/node/1233
MLA: Paula, Daina. "2011. gada septembrī tekošā konta saldo saglabājas tuvu līdzsvaram " www.makroekonomika.lv. Tīmeklis. 29.03.2024. <https://www.makroekonomika.lv/node/1233>.

Līdzīgi raksti

Restricted HTML

Up